Novost, Odluke, Savez

Na temelju odluke Izvršnog odbora HŠS-a objavljuje se Optužni prijedlog.

Optužni stegovni akt

IZVRŠNI  ODBOR  HRVATSKOG  ŠAHOVSKOG  SAVEZA

Trg Krešimira Ćosića 11

10 000  ZAGREB

STEGOVNOJ KOMISIJI HŠS RH

Temeljem čl. 11. stavak 1. Stegovnika HŠS (4. studeni 1996.) podnosim

Stegovnu prijavu

protiv:

1.MILANA BRIGLJEVIĆA

2.ZLATKA KLARIĆA

3.SINIŠE REŽEKA

da su:

1.Prvo i drugo prijavljenik zajedno:

U vremenskom periodu od lipnja 2016. godine do siječnja 2017. godine, zajednički i po prethodnom dogovoru, u namjeri preuzimanja upravljanja u HŠS, nakon izvanredne izborne Skupštine, a koja zbog pravnih nedostataka nikada nije registrirana u nadležnom uredu državne uprave, iako su bili svjesni kako prije upisa u registar državne uprave nemaju ovlaštenje na zastupanje HŠS svjesno kršeći odredbe Statuta, dana 29. lipnja prvoprijavljenik neovlašteno imenovao drugoprijavljenika kao predstavnika HŠS u FIDE, a kao vođu puta državne reprezentacije na Šahovskoj olimpijadi u Bakuu odredio IM Srđana Šalu, onemogućivši time glavnom tajniku HŠS Alojziju Jankoviću komunikaciju i organizaciju nastupa reprezentacije, dok je drugoprijavljenik, proizvoljno, bez odluke IO HŠS otišao na kongres FIDE, lažno se predstavivši kao predstavnik HŠS, nakon čega je glavni tajnik HŠS bio prisiljen obavještavati nadležne organe FIDE, pa je drugoprijavljeni na kongresu FIDE u Bakuu, iako nije imao ovlaštenje matičnog saveza, dobio dozvolu nazočnosti, ali bez prava glasa, dok je reprezentacija RH nastupala u otežanim uvjetima, a što je sve ozbiljno narušilo ugled HŠS i sportski ugled Republike Hrvatske.

dakle, ponašali se neprimjereno šahovskim djelatnicima, a što je štetilo ugledu šaha i RH.

-2-

2.Prvoprijavljenik i trećeprijavljenik zajedno:

U drugoj polovici 2016. godine i početkom 2017. godine, nakon što je prvoprijavljenik znajući kako za to nema ovlaštenja, budući nije upisan kao predsjednik HŠS u registru udruga, neovlašteno preuzeo kontrolu nad službenom Internet stranicom HŠS, predstavio se kao predsjednik HŠS, objavio svoju privatnu e-mail adresu, te neovlašteno objavljivao razne članke i neosnovano iznosio činjenice o stanju HŠS, a što je sve bilo dostupno svjetskoj šahovskoj javnosti, da bi trećeprijavljenik kao informatičar, iako je dana 2. kolovoza 2016. godine upozoren od strane glavnog tajnika HŠS kako je glavni tajnik HŠS jedina odgovorna osoba ovlaštena objavljivati na službenoj Internet stranici, pružanjem stručne logističke pomoći omogućio prvoprijavljeniku i nadalje neovlašteno iznošenje informacija koje nisu bile službeni stav HŠS,

dakle, ponašali se neprimjereno šahovskim djelatnicima, a što je štetilo ugledu šaha i Republike Hrvatske,

pa da su time počinili pod točkom 1. prvo i drugoprijavljenici stegovne prijestupe iz članka 8. alineja II. točka n, a pod točkom 2. prvo i trećeprijavljenici stegovne prijestupe iz članka 8. alineja II. točka n,

pa stoga predlažem da se:

1.protiv prvo, drugo i trećeprijavljenika pokrene stegovni postupak,

2.od Milana Brigljevića, Zlatka Klarića i Siniše Režeka pribave pismena očitovanja i ista se dostave Stegovnoj komisiji u roku od 15 dana,

3.izvrši uvid u korespodenciju između glavnog tajnika HŠS i prijavljenika, predstavnika FIDE, itd.,

4.prijavljenici proglase krivima i kazne u skladu sa Stegovnikom HŠS.

U Zagrebu, 22. svibnja 2017. godine.

PREDSJEDNIK IO HŠS:

Roland Tomašić